събота, октомври 28, 2006

Еманация на глупостта

Днес Point of view ще ви представи някои явни недоразумения на архитектурната мисъл.
Не може да не сте забелязали властващата грозота из градовете на България. Сиви сгради в сдържан стил, "маршируващи" под строй на всяка иначе приятна уличка. Административни сгради тип "базилика", панелни блокове от типа "студения дух на соцреализма". Социализмът е оставил следа не само върху възприятията на поколения, но и върху вашия бит с явната цел да ви тормози и потиска с векове.

Определено архитектурната мисъл по онова ереме не е особено плодотворна. Подчинена на идеята за унифицирането на всичко и всички, тя е сътворила един от уникалните шедъоври на своето време. Панелният блок. Трудно ми е да се сетя за нещо по-отвратително от стар панелен блок в краен квартал. Сигурна съм, че е бил достатъчно грозен още по времето, когато е бил чисто новичък, но сега е достигнал пика на своята неприятност. Той е едно от нещата, които са крайно неподатливи на реконструкция с цел облагородяване на чертите. Ръбест, строг, сив. Гледайки го, осъзнаваш колко "гениално" са работили архитектите, за да ти внушат трайно идеята за безличност и нищожност. Няма как да се чувстваш свободен, живеейки в подобно нещо. Каквото и да се случи в нашия обществено-политически живот, панелният блок няма да престане да смазва психиката на хората. Но вие не бъдете толкова чувствителни спрямо неговото съществуване. Все пак той няма да престане да съществува още много дълго време. Защо да ви съсипва?

Явлението "панелен блок" обаче не може да се сравнява с глупостта, вложена в изграждането на различни сгради на промишлеността. С какъв акъл ще избичиш ТЕЦ едва ли не по средата на града, както е в Перник. И то върху плодородни почви. Да не споменавам, че от другата страна на пътя е "Стомана". А за "Кремиковци" просто нямам думи. Тия хора не са имали и бегло прозрение за вредите върху околната среда. Но поне е можело да помислят за бита но хората. Но на кой му пука за бачкащия "пролетарят". Да се оправя!

Какво ли пък да кажем за обществените сгради от онова време. Те са направо въплъщание на грандомания и безвкусица. Огромни, нефункционални, непочистваеми, неотопляеми...те идват, за да ни кажат колко е "велика" партията. Или по-точно колко са прости нейните лидери. Грамади от желязо и бетон трябва да внушават на обществото респект и преклонение...

Стигаме до обекта, който според мен е явната еманация на глупостта. Няма начин да не сте тръгнали към НДК и да не го забележите. Най-грозното, уродливо и безсмислено творение на архитектурната мисъл! То е огромно и ви заплашва с падащи плочи. Направо иска да ви убие. Но преди да ви пречука физически, ще ви убие всяко чувство за естетика и оптимизъм. Ще бъда много щастлива в деня, когато го взривят. Ще почувствам огромно вътрешно удовлетворение.

Снимки към тази статия са излишни. Естетическото ми чувство ми подсказва, че е по-добре да не онагледявам подобни опасни за съзнанието обекти.

Няма коментари: