събота, октомври 14, 2006

Малка случка

Не ми се иска да започвам с "това се случи в градския транспорт". Може и там да се е случило, но в действителност това е без значение.

Все пак ето я малката случка. Някакъв човек се вози без билет и го глобяват. Само че не със седем лева, както трябва да бъде, а с пет. Контролъорът преценява, че при това положение не е необходимо да му издава документ за глобата. Човекът си плаща и всичко минава тихо и спокойно. Да, ама не. Две жени на средна възраст решават да се намесят. С колкото им глас държи настояват глобеният да получи билет. Започва една свада, а потърпевшият отронва с благ глас "Ама ние сме приятели, бе. Тука всеки ден се виждаме. Аз билет не искам..." Жените обаче нямат намерение да спрат и заформят такъв кокошарник, че свят да ти се завие. Едната гони коинтролъора из целия трамвай, а другата й приглася.

Из този хаос се замислям за няколко неща.
Първо. Защо хората са толкова невъзпитани?
Второ. Защо хората се отказват от правата си срещу два лева?
Трето. Защо по такъв груб начин трябва да премахваме неуредиците в обществото?
Четвърто. А има ли друг начин?

Мисля си и стигам до извода, че хората са станали много груби. Ама така са загрубели, че са заприличали на чворове. Извинете ме за израза. Освен че се блъскат и искат да минат през теб на всяка цена, за да се качат на превозното средство (леле, ами ако го изпуснат! светът ще се свърши!), но и говорят така, сякаш са излезли от джунглата.

Понеже за всяко нещо си има причина на този свят (аз вярвам в това) за това също може да се намери обяснение. Обществото ни е такова, защото условията го принуждават да се приспособи. Т.е. когато средата е враждебна, хората също са враждебни. Със зъби и нокти са свикнали да се домогват до най-малкото благо, със зъби и нокти драпат към вратата на трамвая. Много е жалко това. Все още наивно продължавам да твърдя, че, ако не помага, доброто възпитание поне не вреди никому.

Може и да е от добро възпитание, може и да е от неприязън към конфликти, но ако се наложи да ме глобяват, бих си платила без възражения. Най-малкото, защото зная, че съм в съзнателно нарушение. И въпросният човек си плати. Но същевременно направи компромис срещу някакви си два лева. Когато не получаваш документ, можеш да си сигурен, че парите ти поемат в неправилна дестинация. А и така поощряваш едно от най-негативните явления в нашето общество. Корупция. Е, струва ли си за два лева?

И всичко това се случва, защото хората са оперирани трайно от чувство за законност. Следователно, решават проблемите си със собствени средства, кой както може. С викове, бой, грозни жестикулации, "пари под масата" и т.н.

Такова е положението. Но е така, защото всеки си мисли, че може да се гаври с правилата. Човекът смята, че може да пътува гратис. Контолъорът, че може да припечели 5 лева. А жените...жените може би са гласа на гражданското общество? Бога ми, какво гражданско общество?! Царство на саморазправата и грубото отношение. Това ли е цената, за да го има гражданското общество? Не съм съгласна.

Това беше една малка случка с голям смисъл.

Няма коментари: