вторник, юни 13, 2006

Chalga beat

По природа съм толерантен човек, но когато нещо трайно ми действа на нервите не мога да издържа да не го заклеймя (справедливо/несправедливо? преценете сами...)
Всеки сам избира какво да слуша, какво да гледа...научаваш къде са хубавите неща, къде са лошите и не си навираш носа там, където не те кефи.
Аз специално не превключвам чат-пат на чалга канала, гледайки нещо друго, за да си сверявам часовника с най-новите супер актуални тенденции в “поп-фолк стила” или пък да изплакна очички в нечии прелести.

Именно поради тази причина не искам да ми ги натрапват по всячески начин. А това напоследък става чрез разни реклами в автентичен стил. Незнам защо някои рекламисти си мислят, че такава комуникация работи. Вярно, може да работи за определени потребителски групи, но определено дразни други. Ще кажете, че с всичко е така. Да, но не съвсем. Защото чалгата е едно от нещата, към които настроенията са особено крайни. Тези, които я харесват си я слушат и това им доставя известно удоволствие, но тези, които действително не си падат по нея, не си падат и това си е. За да стане по-ясно, ето един прост пример: ако не харесваш такава музика и някой ти я пуска в някакъв вид обществен транспорт може буквално да те вбеси, особено ако не си в настроение. Толкова ти дразни слуха, че не можеш да не обръщаш внимание. От друга страна, на любителите на поп-фолка им е все едно- чалгичка хубаво, радио с “най-новите хитове”, не чалга, пак добре. Е, кажете ми кой е оптималният вариат? Очевидно радиото. И едните доволни, и другите също.

Рекламата по нищо не се различава от посочения пример. Е, не може ли да я концептуализират по някакъв неутрален начин? Явно не може. Зная, че когато се излъчва в национални медии няма как да я таргетират добре. Ще я видят и благосклонни, и нетолератни. Неприятното в случая е, че реклами от подобен тип взеха да се роят напоследък. Та взех да се замислям дали наистина това родно явление, чалгичката, е толкова популярно, дали наистина е толкова поп, а? Някои ще кажат, че голямо откритие съм направила. То истината всички си я знаят. Знаят, но разбират ли? Присъствието на “чалга звезда” взе да става гаранция за успех и висока посещаемост на което и да е събитие. Сериозно, малко са социалните кръгове, където този подход не действа. Само не мога да разбера какво толкова привлича хората.

Много е дискутирана тази тема, но все пак едно малко обобщение. За някои привлекателно е зрелището- толкова ли са готини кючеците в крайна сметка не мога да разбера?! Или пък външността на певиците- пълен боклук! Пошлост, показност, граничеща с вулгарност. Абсолютно долнопробно порно! Да не говорим, че всички се изредиха да си правят всевъзможни пластични операции. Гърди, устни, скули- напомпали са се до такава степен, че приличат на гъби. Изкуствени коси, мигли, тонове грим...какво още те си знаят. И това ми било еталон за красота! 0 % естетика. Да им имам първичността на някои български (изобщо балкански) мъже, че да ги харесвам.
Каквото ще да пеят, но с такава визия не мисля, че мога да им стана почитателка. Но в случая не мисля, че има противоречие. Визията е в абсолютен унисон с техния “репертоар”. Песни с елементарна мелодия, още по-елементарен текст, в който единствените и затова свръх експлоатирани мотиви са “любов”, “раздяла”, “болка”, “омраза”, “отмъщение”...колко сърцераздирателно! Направо като в латиноамериканска мелодрама. В последно време текстовете им май еволюират, защото в близкото минало се пееше за коли, руси мацки и мобифони:))) От материални ценности се прехвърлиха на постматериални. Нима нашето общество се е издигнало икономически толкова много, че да може да си го позволи?! Сигурно някой чичка от село с радост си припява чалгичка, докато си брои пачките...идилия.

Оставете го чичо от село, ама жалкото е, че в Студентски град е пълно с кръчми и други заведения, където пускат приоритетно такава музика. Я, по-добре ги зарежете и тях, там нямате работа. Още по-отчайващо ми действа това, че хората си я пускат в къщи, слушат си я докато вършат нещо друго и още по-важното- когато са абсолютно трезви. Склонността ти да я слушаш рано сутрин на абсолютно трезва глава е истинският критерии за това дали ти харесва.

Искрено се надявам да не е така...

Няма коментари: